Szótár

A

acetilkolin: A neurotranszmittereknek nevezett vegyületek egyike. Az agyban mindenhol előforduló acetilkolin teszi lehetővé, hogy az agysejtek kommunikáljanak egymással. Az Alzheimer-kórban szenvedők acetilkolin-szintje alacsonyabb az átlagosnál.

agresszív: Erőszakos, ellenséges, támadó, rámenős.

agyi működés zavara: A szellemiteljesítőképesség csökkenése, az Alzheimer-kór központi tünete, de más betegségekben is előfordul.

agykéreg: Az agy külső rétegei, amelyek a gondolkozásban, az emlékezésben és az érzékelésben játszanak szerepet. A gondolkodás és a tudat központja. Gyakran szürkeállománynak nevezik.

agytérképezés: Az agyat vizsgáló képalkotó eljárások összefoglaló neve. A CT és az MRI vizsgálat az agy szeleteiről készít képeket, a SPECT vizsgálat pedig az agy vérellátásáról ad információt. 

agytörzs: az agy központi részéhez közel eső részek összessége; lényegében az agyféltekék, a kisagy és az ezekhez tartozó részek kivételével az agy többi része.

AIDS: A szerzett immunhiányos tünetegyüttes (Acquired Immune Deficiency Syndrome) betűszava.

akupuntúra: Kínában kifejlesztett gyógyító eljárás, amelyben fájdalomenyhítés céljából tűket szúrnak a bőr egy bizonyos pontjaiba.

alkoholizmus: Alkoholfüggőség.

altatók: Olyan gyógyszerek, amelyek csökkentik a szorongást és izgatottságot, és segítenek elaludni. Az altatók zavartabbá tehetik a demens betegeket.

Alois Alzheimer (1864-1915): Német ideggyógyász, aki a róla elnevezett betegséget 1906-ban először írta le egy 51 éves korban elhúnyt nőbeteggel (August D.) kapcsolatban. 1906. november 3-án a Délnyugat Németországi Pszichiáterek 37. kongresszusán, Tübingenben be is számolt betegének neuropszichiátriai és neuropathológiai sajátosságairól. Ettől az időponttól számítjuk az Alzheimer-kór „történelmének” újkori fejezetét.

Alzheimer-kór: A demencia leggyakoribb okozója. Általában 65 éves kor felett alakul ki. Az emlékezet és a legmagasabb rendű agyi működések fokozatos elvesztését okozza.

amiloid: Az Alzheimer-kóros betegek agyában megtalálható fehérje, amely plakkoknak nevezett mikroszkopikus lerakatokat képez az agyban. Szerepe ismeretlen, és az agyfunkciók csökkenését okozhatja.

anémia: Vérszegénység.

anti: Szó elé kerülő szótag, jelentése: valami ellen irányul vagy valami ellen hatékony.

anti-demencia gyógyszerek: A demencia kezelésére használt gyógyszerek. Ide tartoznak az antikolinészterázok és a memantin, amelynek más a hatásmechanizmusa. Ezek a gyógyszerek egyeseknél lelassíthatják a demencia súlyosbodását.

Antidepresszívum/antidepresszáns: Depressziós betegek hangulatát javító gyógyszer. A beteges levertség, szomorúság, a kezdeményezés hiánya (depresszió) kezelésére szolgáló gyógyszer.

antikolinerg gyógyszerek: Azon gyógyszerek összefoglaló neve, amelyek az acetilkolin idegsejtekre gyakorolt hatását gátolják vagy visszafordítják.

antikolinészteráz gyógyszerek: Más néven kolinészteráz-gátlók; ezek az anti-demencia gyógyszerek az acetilkolin lebontását lassítják. Egyes betegekben segíthetnek lelassítani az Alzheimer-kór súlyosbodását. Ide tartoznak a donepezil, a rivastigmin és a galantamin hatóanyagú gyógyszerek.

antipszichotikus gyógyszerek (antipszichotikumok): Pszichotikus tüneteket csökkentő gyógyszerek. A nyugtatók egy csoportja, amelyet neuroleptikus gyógyszereknek is neveznek; ezek segíthetnek az agresszió megszüntetésében. Hallucinációk kezelésére is használhatók. Ide tartozik például a chlorpromazin és a thioridazin hatóanyagú gyógyszerek.

atrófia: Összezsugorodás, szövetek eltűnése. Egy szerv vagy szervrész tömegének csökkenése a sejtek, illetve a szövetek elpusztulása következtében.

ápoló-gondozó otthon: Bentlakásos intézmény. A gondozóotthonok lakóinak nagyjából kétharmada demens beteg.
 

C

CAT vizsgálat: Az axiális komputertomográfiás vizsgálat rövidítése; más néven CT vizsgálat.

CJD (Creutzfeld-Jakob-kór): A demencia egy nagyon ritka formája, amelyet egy prionnak nevezett fertőző kórokozó okoz. A memória romlása mellett a CJD gyakran izomrángással, vaksággal és járási nehézségekkel is jár. Általában egy éven belül halálhoz vezet.

CT vizsgálat: Axiális komputertomográfiás vizsgálat. Olyan röntgenvizsgálat, amelynek eredményeképp az agy „szeleteiről” készült képeket kapunk. CAT vizsgálatnak is nevezik.

cselekvőképtelen: Szellemi rendellenesség miatt pénz- és egyéb ügyeit kezelni képtelen.
 

D

demencia: Szellemi hanyatlás. Az agyfunkciók, többek között az emlékezet, a gondolkodás és a felismerést általában leíró szakkifejezés. A demencia általában folyamatosan rosszabbodik, végül lehetetlené teszi, hogy a beteg segítség nélkül egyedül éljen. Sok dolog okozhat demenciát, többek között az Alzheimer-kór, a Pick-kór és az agyban bekövetkező mini-stroke-ok. 

Demencia Centrumok: Országos hálózat a demens betegek magasabb szakmai szintű ellátására, ahol az átvizsgálás, a terápia és a gondozás teljes eszköztára egyaránt hozzáférhető. A demencia és az azzal szövődő neurológiai és pszichiátriai tünetek ellenőrzését, a célszerű terápia és a diagnózis folyamatos felülvizsgálatát végzik. 

depresszió: Hangulatbetegség, amelynek fő tünetei a rossz közérzet, az örömérzet elvesztése, a szomorúság, a letörtség, a gyakori sírás, a csökkent motiváció, az élet iránti érdektelenség és a negatív gondolatok (pl. a tehetetlenségérzés, a meg nem felelés érzése, alacsony önértékelés). A depresszió hatással lehet az alvásra, az étvágyra, valamint olyan testi tünetek, mint az alvászavarok, az étvágytalanság és a fáradtság jellemeznek. Gyógyítható. 

dezorientáltság: Azon állapot, amelyben az egyén elveszti a tér- és időtudatát. Például elfelejtheti, milyen nap van, vagy akár milyen évben vagyunk, és lehet, hogy nem tudja megmondani, hol van.

diagnosztizálás: Az a folyamat, amelynek során az egyén tünetei alapján azonosítják és megnevezik a betegséget. A diagnózis felállításához lehet, hogy a betegnek csupán el kell beszélgetnie az orvossal és egy kivizsgáláson kell részt vennie. Más esetekben lehet, hogy különleges vizsgálatokat is szükséges végezni.

diagnózis: Egy betegség vagy zavar felismerése és megnevezése.

diszinhibíció: Az egyén cselekedeteit normális körülmények között befolyásoló szégyen és zavar érzésének elvesztése. A diszinhibíció nem megfelelő, illetlen viselkedést eredményez.

donepezil: Egy anti-demencia gyógyszer generikus neve.

E

emocionális: Érzelmi, az érzelmet és a hangulatot érintő.

emóció: Érzelem, illetve érzelmi élményekkel együtt járó állapot.

empátia: készség és képesség arra, hogy más egyén lelkiállapotába beleélje magát.
 

F

foglalkozásterápiás szakember: Olyan személy, aki különféle módszereket tud ismertetni, amelyek segítségével egy beteg vagy idős személy a lehető legtovább meg tudja őrizni a képességeit és függetlenségét. Az otthoni segédeszközökről is tud tanácsot adni.

frontális lebeny: A nagyagy homloklebenye.

frusztráltság: Csalódottság.

funkció: Egy szervre vagy szervrendszerre jellemző normális tevékenység.

funkciózavar, működési zavar: A normális tevékenység vagy a működés zavara, pl. a halántéklebenyben az emlékezőtehetség zavara.
 

G

galantamin: Egy anti-demencia gyógyszer generikus neve.

genetika: Örökléstan, pl. a betegségek öröklődési rendje.

genetikus: Örökletes, az öröklési hajlamra vonatkoztatott.

geriátria: Az öregkor gyógyászata, az öregkori betegségekkel foglalkozó tudomány.

gerontológia: Az idős korral foglalkozó tudomány(ág), a normális megöregedés tana.

gerontológus: Az idősek testi betegségeire specializálódott szakorvos.

gerontopszichiátria: Az időskor pszichiátriája.

gének: A kromoszómák építőelemei. A gének hordozzák a test tervrajzát: a testünk felépítését meghatározó információt, így azt, hogy milyen színű a szemünk, milyen magasak leszünk, a nemünket és még sok más részletet. Egyes gének hibái vagy mutációi betegségeket okoznak.

generikum, generikus gyógyszer: A generikum olyan gyógyszer, amelynek hatóanyaga szabadalommal már nem védett, így szabadon gyártható és forgalmazható. A generikum hatóanyaga tehát pontosan megfelel az eredeti (lejárt szabadalmú) készítmény hatóanyagának 

gondozó: A legtágabb értelmezésben a gondozó az a személy, aki segítséget és támaszt nyújt egy másik személynek, általában egy rokonnak vagy barátnak. Szűkebb értelemben véve a gondozó az a személy, aki egy olyan személyt gondoz, akinek segítségre van szüksége a mindennapi életben és aki másképp nem lenne képes önállóan otthonában élni.

gyógytornász: Ízületi és izomproblémák fizikai kezelésében képzett egészségügyi dolgozó.
 

H

halántéklebeny: Az agy halántéktájon elhelyezkedő része.

hallucináció: Hamis (téves) érzékelés, érzékcsalódás. Egy megfelelő inger nélküli érzet (pl. látvány, hang, szag vagy érintés). Nem létező dolgok, illatok hangok látása, szaglása és hallása, pl. hangokat hallani, amikor senki nincs ott. A hallucinációk meglehetősen gyakoriak a demens betegeknél.

hashajtó: Olyan gyógyszer, amely a székrekedést rostok bevitelével vagy a vastagbél ingerlésével gyógyítja.

házi (otthoni) gondozás: Azon ellátás, amelynek keretében házi gondozók a saját otthonában látják el a beteget; az ellátást általában az önkormányzati szociális szolgálat szervezi. A házi gondozók általában személyes feladatokat végeznek, például segítenek a mosakodásban és az öltözködésben, ételt készítenek és a mindennapi élet egyéb területein segítenek.

hidrokefalusz: „Vízfej”, az agyvíz megoszlásának zavara az agykamrák kitágulásával.

HIV: A humán immunhiányos vírus rövidítése.

homeopátia: A természetgyógyászat egy ága, amely a „hasonlót a hasonlóval” elvre épül. A homeopata olyan anyagok erősen hígított oldatát fogja felírni, amelyek nagy mennyiségben a kezelt betegség tüneteit okoznák. Alzheimer-kórban eddig nem bizonyult hatásosnak.

homloklebeny: Az agykéreg homlok mögötti területe. Az agynak ez a része felelős a mozgások irányításáért. A „magasabb funkciókban”, pl. az előre tervezésben, a problémamegold.ásban és a kezdeményezőkészségben is szerepet játszik.

homloklebenyi demencia: A demencia egyik fajtája, amelyben a betegség főleg a homloklebenyt érinti. A memória kevésbé romlik, mint más demencia-fajták esetében, de a motiváció elvesztése és a diszinhibíció komoly problémákat okozhat.

hozzátartozói (önsegítő) csoport: Az Alzheimer-betegek hozzátartozóiból alakult csoport, akik rendszeresen találkoznak és tapasztalataik kicserélésével támogatják egymást.

Huntington-kór: Más néven Huntington-chorea; olyan betegség, amelyben a szellemi leépülést akarattól független izomrángások és -görcsök kísérik.
 

I

igényfelmérés: Azon eljárás, amely során az önkormányzat szociális és az egészségügyi szakemberei megállapítják azon szolgáltatásokat, amelyekre a beteg a helyi közösségi gondozásban jogosult.

immunrendszer: Védekezőrendszer.

infarktus: Szövetelhalás pl. az agyban vagy a szívizomban, ischaemia következtében (ischaemia: csökkent vagy hiányzó keringés pl. az agynál (agyi infarktus) vagy a szívnél (szívinfarktus).

inkontinencia: A vizelet és a széklet akarattól független vagy nem megfelelő ürítése. A kontinencia-tanácsadók tudnak segíteni a témával kapcsolatban.

intelligencia: Szellemi adottság, szellemi frissesség.
 

K

kettős vak vizsgálat: A klinikai gyógyszervizsgálatok egy típusa, amelyben a vizsgálatban résztvevő betegek csoportjai az új gyógyszert, placebo-t, vagy egy régi gyógyszert kapnak. Sem a vizsgálati alanyok, sem az őket vizsgáló orvosok nem tudják, melyik beteg milyen kezelést kap. Ezzel biztosítják, hogy a beteg állapotának javulását nem csupán a vizsgálatban való részvétel okozza.

kisagy: Az agy hátsó részén, az agytörzs és a gerincvelő, valamint a nagyagy között fekvő agyrészlet, főként a mozgás irányításában van szerepe.

kisegítő gondozás: Olyan intézmény vagy ellátás, amely lehetővé teszi, hogy a gondozók kis időre elszakadhassanak a gondozás napi fáradalmaitól. A kisegítő gondozás történhet egy ápoló-gondozó otthonban, a beteg saját otthonában vagy egy másik családnál.
kiszáradás (dehidratáció): Azon állapot, amelyben a szervezetben elégtelen mennyiségű víz található. Akkor következik be, amikor az egyén folyadékbevitele nem ellensúlyozza az izzadás, hányás és hasmenés általi folyadékvesztést.

klinikai (gyógyszer)vizsgálat: Egy betegek bevonásával végzett kísérlet, amelynek során meghatározzák, hogy egy új gyógyszer valóban hatásos-e.

kognitív: Értelmi, a felismerést és gondolkodást, illetve egyéb szellemi funkciókat illető.

kognitív funkciók: A megismerés és a tudás funkcióinak gyüjtőfogalma.

kognitív terápia: Olyan kezelés, amelyben a beteget egy helyzettel vagy problémával kapcsolatos gondolkodásmódja megváltoztatására veszik rá.

kognitív tesztek: Olyan tesztek, amelyekkel az egyén gondolkodását és memóriáját vizsgálják.

kolinerg: Az acetilkolinnal kapcsolatos. Például a kolinerg neuron olyan idegsejt, ami az acetilkolin nevű vegyületet tartalmazza.

kolinészteráz-gátlók: Az antikolinészteráz gyógyszerek másik neve.

kommunikáció: (Emberek közötti) megértés, gondolatcsere.

körzeti pszichiátriai gondozó: Az otthon élő betegek pszichiátriai szükségleteiben képzett szakember.

közösségi gondozás: A közösségben, általában a saját otthonukban ellátott betegek „házhoz jövő” szolgáltatásainak összefoglaló neve.

kromoszómák: Mikroszkopikus fonal-szerű képződmények, amelyek minden sejtben megtalálhatók. Génekből épülnek fel, amelyek a nemzedékről-nemzedékre öröklődő genetikai információt hordozzák.

krónikus: Hosszan tartó vagy tartósan megmaradó (ellentéte, akut: hirtelen fellépő vagy bekövetkező és többnyire rövid, heveny lefolyású).
 

L

lebenyek: Egy viszonylag jól elhatárolható része egy szervnek. Az agy pl. homlok-, halánték-, fejtető-, tarkó- és centrális vagy szigetlebenyekből áll. Az Alzheimer-kór különösen a halánték- ésfejtető lebenyeket érinti.

Lewy-testes demencia: A demencia egy típusa, amelyben Lewy-testeknek nevezett kóros fehérjeképződmények fordulnak elő az agyban. A Lewy-testes demenciában szenvedőknek általában napról-napra változékonyabbak a szellemi képességeik, mint egyéb demenciafajták esetében. Panaszmentes időszakokkal váltakozik, emellett azonban más panaszok, mint pl. hallucinációk is fellépnek, valamint gyakori összeesés és a neuroleptikumokkal szembeni túlérzékenység is jellemző rá.
 

M

meghatalmazott: A demens beteg pénzügyeinek kezelésével megbízott személy, aki akkortól veszi át az ügyek intézését, amikor a demens beteg maga már nem képes rá. Meghatalmazott lehet egy közeli rokon, egy barát, egy hivatali személy vagy egy ügyvéd.

mellékhatások: Nem kívánt „pluszhatások”, amelyek a gyógyszer kívánt gyógyító hatása mellett jelentkeznek. A legtöbb gyógyszernek vannak mellékhatásai. Ezek egyénenként változnak, és általában eltűnnek, amint a szervezet hozzászokik az adott gyógyszerhez.

memantin: Egy anti-demencia gyógyszer generikus neve.

memória (emlékezet): Az információ megőrzése az elmében későbbi felhasználásra.

mentális: Szellemi, mentális

mioklónus: izmok vagy izomcsoportok akarattól független rángása lényeges mozgáseffektus nélkül. Alzheimer-kórnál a késői stádiumban figyelhető meg.

MRI vizsgálat: A mágneses rezonanciavizsgálat rövidítése. Azon képalkotó vizsgálat, amely röntgensugarak helyett erős mágneses mező használatával készít képeket.

multi: Előtag, jelentése: sok, sokszoros, többszörös.

multicentrikus: Több helyen folyó, pl. új gyógyszerek kipróbálása különböző klinikákon, kórházakban.

multidiszciplináris: Egy több szakma képviselőiből összeállított csapatra alkalmazott jelző; a csapat tagjai általában orvosok, ápolók, pszichológusok, szociális munkások és foglalkozásterápiás szakemberek.

Multi-infarktusos demencia: A vaszkuláris demencia másik elnevezése.
 

N

napközi ellátás: A napközi otthonban napközben nyújtott szolgáltatás. A demens betegeknek nyújtott napközi ellátás része lehet a különböző tevékenységek, például emlékezés-terápia és torna.

napközi otthon: Az egészségügyi hatóságok, az önkormányzat vagy egy jótékony szervezet által üzemeltetett intézmény, amely napközi ellátást nyújt azoknak, akik képtelenek ellátni magukat. Az ellátottak napközben az otthonban tartózkodnak, és estére hazamennek.

neuro: Szóösszetételek előtagjaként a vele összetett fogalomnak az idegrendszerrel való kapcsolatát jelöli. Idegrendszert érintő. 

neuroleptikus gyógyszerek (neuroleptikumok): Az antipszichotikus gyógyszerek másik elnevezése.

neurológia: Az idegrendszer organikus/szervi megbetegedéseinek tudománya.

neurológus: Idegorvos. Olyan orvos, aki az idegrendszer betegségeinek diagnosztizálására, kezelésére és gyógyítására szakosodott.

neuron: Idegsejt. Az idegszövetet felépítő egység.

neurotranszmitterek: Azon vegyületek, amelyek segítségével az idegsejtek kommunikálnak egymással. Az egymás melletti idegsejtek általában ugyanazt a neurotranszmittert használják. Ilyen vegyület péld.ául az acetilkolin, a szerotonin és a dopamin.

normális nyomású hidrokefalusz: „Vízfejűség” a koponyaűri nyomásfokozódás jelei nélkül.

nyugtatók: A szorongást enyhítő gyógyszerek. Előfordulhat, hogy fokozzák a demens beteg zavartságát.
 

O

orientáltság: A hely, az idő, a szituáció és a saját személyre vonatkozó adatok helyes felismerésére való képesség.

otthoni segítő, ápló-gondozó: Általában olyan személy, aki gyakorlati segítséget nyújt, például a bevásárlásban és a takarításban. Legtöbben nem végeznek személyes feladatokat.

önsegítő csoport: Más néven támogató csoport vagy hozzátartozói csoport; olyan csoport, amely kölcsönös támogatást nyújt tagjainak. Az önsegítő csoport alkalmat ad a gondozóknak arra, hogy hasonló tapasztalatokkal rendelkező emberekkel osszák meg érzéseiket, problémáikat és információikat.
 

P

pajzsmirigy: A nyakon található mirigy, amely pajzsmirigyhormont termel. Ez a hormon létfontosságú a szervezet számára. A pajzsmirigyhormon hiánya a demencia ritka kiváltó oka.

Parkinson-kór: Az idegrendszer krónikus megbetegedése, amelyet a mozdulatok lelassulása, remegés és a kifejezéstelen arc jellemez. Egyes betegeknél demencia is kialakul.

PET vizsgálat: A pozitron-emissziós tomográfia vizsgálat rövidítése. Fejlett képalkotó vizsgálati módszer, amely nagyon részletes képet ad az agyról. A klinikai gyakorlatban általában nem használják.

Pick-kór: A demencia egy ritka típusa, amely általában fiatalabb korosztályt érint, mint az Alzheimer-kór. A preszenilis demencia ritkán előforduló különleges formája. Már a memória észrevehető romlása előtt hatással van a nyelvi képességekre és a személyiségre.

placebo: A kettős vak vizsgálatokban használt hatástalan anyag, amellyel a hatásos gyógyszert összehasonlítják. A gyógyszer „hamisítványa”, pontosan ugyanúgy néz ki, mint a vizsgált gyógyszer.

preszenilis demencia: A 65 év előtt fellépő demencia, többnyire Alzheimer-kór.

prevenció: Intézkedés, egy betegség kialakulását megelőzni szándékozó tevékenység. Az Alzheimer-kór hatásos prevenciója egyelőre még nem ismert.
progresszív: Előrehaladó, fokozódó, rosszabbodó.

protein: Fehérje.

pszichiáter: A mentális betegségek diagnosztizálására és ellátására szakosodott orvos (az idegrendszer pszichés megbetegedéseivel foglalkozó).

pszichogerontológus: Az idős emberek mentális betegségeinek diagnosztizálására és ellátására szakosodott orvos.

pszichológia: A viselkedést és a mentális folyamatokat tanulmányozó tudomány. A pszichés folyamatokkal, s ezek magatartásra gyakorolt hatásával foglalkozó tudomány (érzéssel és gondolkodással). 

pszichológus: Pszichológiai, viselkedéstudományi képzettséggel rendelkező szakember. A mentális betegségekben szenvedőket klinikai pszichológusok vizsgálják és kezelik.

pszichoterápia: Lelki kezelés, amely többnyire nem gyógyszeres kezelési módszereket használ fel (beszéd terápia, pszichoanalízis vagy magatartásterápia). A „beszélgetős terápia” segít a betegnek megérteni a saját érzéseit, és ezáltal magabiztosabban tudja kezelni őket. Alzheimer-kórnál a pszichoterápia többnyire eredménytelen.
 

R

Realitás Orientációs Tréning: Gyakorlatok, amelyek arra irányulnak, hogy az Alzheimer-betgek megtartsák valóságérzéküket és tájékozódóképességüket pl. jelzőtáblákkal, naptárral és órával segítve. A realitás orientációs gyakorlatok túlterhelhetnek egyes betegeket. Csak kiegészítő kezelésként alkalmazandók.

Reminiszcencia Tréning: Emlékezés gyakorlat, pl. a személyes fotoalbum nézegetése és megbeszélése.

reminiszcens: emlékezés, utóhatás, visszhang.

rivastigmin: Egy anti-demencia gyógyszer generikus neve.
 

S

Snoezelen: Alzheimer-betegek gondozásában használják. Megnyugtató és lazító technika alkalmazása kellemes környezetben. Olyan különleges szoba, amely finoman ingerli az érzékszerveket és megnyugtatja az izgatott betegeket.

SPECT vizsgálat: A single foton emissziós komputertomográfia rövidítése. A PET vizsgálathoz hasonló magas technikai szintű vizsgálat.

stigma: Negatív megjelölés.

stimuláció: Ingerlés, serkentés.

stimulálni: Ingerelni, serkenteni.

stressz: Túl nagy követelmény, illetve inger.

stroke: Az agyban keletkezett vérzés vagy vérrög következménye, amely bénuláshoz, a beszédkészség vagy az eszmélet elvesztéséhez vagy halálhoz vezet. A bénulás hirtelen és fokozatosan is bekövetkezhet. Magyarul többek között szélütésnek vagy gutaütésnek is nevezik.
 

Sz

szakorvos: Szakrendelőben vagy kórházban dolgozó orvos, aki különleges képesítéssel rendelkezik a gyógyászat egy bizonyos területén. A demens beteg gondozásában résztvevő szakorvosok többek között a neurológus, a pszichiáter és a gerontológus. 

szenilis: Az aggastyánkorban fellépő.

szenilis demencia: Többnyire egyet jelent az Alzheimer-kór diagnózisával.

Szifilisz: Nemi betegség, amely az idegrendszert is megbetegítheti.

szindróma: Egyszerre észlelhető tünetek együttese, amelyek egy bizonyos betegséghez tartoznak anélkül, hogy erre specifikusak lennének. Egy bizonyos tünetegyüttes kialakulásával kapcsolatos kórkép. 

szociális munka: Tanácsadás és gondozás szociális problémákkal küzdő emberek számára (pl. egy betegség miatt nehézségekkel küszdők). Segítségnyújtás a hivatalokban való eljárásban is.

szociális szakember/munkás: Olyan szakember, aki a pénzügyekkel, napközi ellátással és lakással kapcsolatos gyakorlati tanácsokkal szolgálhat. A szociális munkás a problémákat a család és a közösség vonatkozásában vizsgálja. Egyesek közülük a mentális betegségekre specializálódtak.
 

T

terápia: Kezelés.

természetgyógyászat: Az egészségügy hagyományos gyógymódokat kiegészítő megközelítése; ide tartozik péld.ául az akupunktúra, az aromaterápia, a homeopátia és a spirituális gyógyítás.

téves eszme: A valóságnak nem megfelelő, de nem korrigálható meggyőződés, amelyet az ellenkező állítás igazolása után sem lehet helyreigazítani.

tudatzavar: Zavart öntudat az orientáltság, a felfogóképesség, a figyelem csökkenésével, amelyet tompultság, , álmosság, lelassult gondolkodás és cselekvés kísér.

tumor: Daganat, pl. az agyban agydaganat, lehet jó- (benignus) és rossz- (malignus) indulatú.

tüneti kezelés: A tünetekre ható gyógykezelés, amely a betegség okára nem hat.
 

V

Valóság Orientációs Terápia: Egyfajta pszichológiai kezelés, amelynek során minden alkalmat megragadnak, hogy a demens beteget emlékeztessék az időre, a tartózkodási helyükre és a körülöttük levő világra.

vaszkuláris: Vérátáramlást, érfalat, ereket érintő.

vaszkuláris demencia: A demencia egy típusa, amelyet az agy vérellátásának zavara, például kis stroke-ok sorozata okoz.

verbális: Szóbeli.

Visszaemlékezés Terápia: Olyan kezelés, amely régi filmek, képek, zenék, stb. által stimulálja a betegek emlékezetét.

vitaminok: Az egészséghez elengedhetetlen, sokféle élelmiszerben megtalálható vegyületek. A vitaminhiány a demencia ritka kiváltó oka lehet.

Z

zavartság: Olyan állapot, amelyben a memória- és koncentrációs zavarok a gondolkodást károsítják.