Aktualitások

Kedves Barátaim! Kedves Ismerőseim!

Közelgő „Alzheimer-kórjárvány” fenyeget!

2020-ra már eléri a 40 milliót az Alzheimer-betegek száma világszerte! 

Küzdjünk együtt az Alzheimer-kór legyőzéséért!

Mindannyiunkon múlik! 

Rajtunk is múlik!

Segítsük közösen legyőzni a betegséget körülvevő tévhiteket és stigmát !

Higgyétek/higgyék el, nincs az emberi testnek elszomorítóbb betegsége, mint az Alzheimer-kór, amely lerombolja a tudatunkat, a tudásunkat, az emlékezetünket, a személyiségünket és az emberi méltóságunkat. Végzetesen megfoszt azoktól a legmagasabb rendű agyi működéseinktől, amelyektől emberek vagyunk.

Érzelmileg nagyon felkavaró és megrázó, ha olyasvalaki szenved ebben a betegségben, aki közel áll hozzánk. Nehéz megélni, hogy akit szeretünk, a mamánk, a papánk, a férjünk, a feleségünk, a gyermekünk vagy egy más rokonunk, egy barátunk és egy közeli ismerősünk ,,eltűnik'' és helyette csak egy ,,idegen'' marad számunkra.Váratlanul mássá válik az az ember, akiben bíztunk, akire még most is számítunk. Mindenkinek nagyon nehéz ez a betegség. És senki sem tehet róla.

Képzeljétek/képzeljék csak el, milyen lehet az, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő emberek felszállnak a hazafelé tartó buszra és közben elfelejtik, hogy hol is laknak. Vagy arra még emlékeznek, ami hatéves korukban történt, de a saját nevüket már elfelejtették. Számukra ez ijesztő, mindenki más számára a környezetüknekpedig kétségbeejtő.

Az Alzheimer-kór nem gyógyítható.Ez az élet keserű igazsága.

100 éve él a világ az Alzheimer-kór fogságában, de még ma is sokan jövünk zavarba a stigma és tévhitek övezte Alzheimer-kór hallatán. 

Becslések szerint jelenleg világszerte mintegy 24 millió áldozata van az Alzheimer-kórnak és a demencia egyéb formáinak. 7 másodpercenként azonosítanak egy-egy új esetet a világban. A betegek száma 2020 eléri a 40 milliót és 2040-re már meghaladja a 81 milliót is, de a kormányok egészségügyi és szociális rendszerei nincsenek felkészülve az ellátó rendszert fenyegető roppant támadásra. 

Az Alzheimer-kór nem válogat és nincsenek társadalmi, gazdasági, etnikai vagy földrajzi határai, így bárki, bármelyik pillanatban „áldozata” lehet a gyógyíthatatlan kórnak.

A lista hosszú, csak néhányat említenék az ismertebb személyek közül: 

Kant, Jonathan Swift,Robert Graves, Somerset MaughamStendhal, Iris Murdoch, Maurice RavelFrank Sinatra,Helmut Zacharias,Thomas Dorsey, Perry ComoCharlton Heston, Charles Bronson, James Doohan, Edmund O'Brien, Arthur O’Connell, Norman Rockwell, Rita Hayworth,Geraldine Fitzgerald, William Hanna, Sugar Ray Robinson,Leónidas da Silva, Winston Churchill, Henry Ford, Cyrus VanceAdolfo Suárez,Ronald Reagan

Az Alzheimer-kór magyar "áldozatai"között is ugyanúgy megtalálhatók a tudósok, a kutatók, az orvosok, a filozófusok, a szociológusok, az írók, a diplomaták, a mérnökök, az építészek, a tanárok, a nagyvállalati igazgatók, a színigazgató, a Nóbel-díjas Harsányi János professzor, Mészöly Miklós az író, Kubala László a legendás labdarúgó ésa világhírű "élő magyar legenda", Puskás Ferenc is.De szüleink-nagyszüleink generációjában is ma már sok az Alzheimer-kór „áldozat”, és számuk egyre csak növekszik.

·Idén 75 ország közül Magyarország is óriási lehetőséget kapott a Nemzetközi Alzheimer Társaságtól

·A Magyar Alzheimer Társaság , neves hegymászónk, Sipos Anikó részvételével egyik tagja lett a „Kilimandzsáró Expedíció” 10 fős Világcsapatának.

·Ily módonmegkaptuk a nemzetközi média segítségét is ahhoz, hogy Magyarországon, csakúgy, mint már korábban Amerikában és az Európai Unió országaiban is, végre a figyelem középpontjába kerülhessen az Alzheimer-kór, és annak 160.000 magyar áldozatanák, illetve több százezernyi családtagjának 8-15 éven át tartó emberfeletti küzdelme a betegséggel. 

·A nemzetközi kampányban való részvétellel lehetőséget kívántak biztosítani Társaságunknak is egyészt a pénzgyűjtésre, másrészt a megszerzett pénzek felhasználása által a betegséggel kapcsolatos információk közkinccsé tételére a magyar lakosság minél szélesebb körében. 

A Világcsapat legfőbb céja, hogy közös összefogással 

·figyelmeztessen a közelgő „Alzheimer és demencia-járványra”, 

·kiharcoljaaz ENSZ-benaz Alzheimer-kór és a demencia (szellemi hanyatlás) átfogó egészségügyi prioritásként történő elismertetését,

·felhívjaa világ összes kormányának és politikusainak figyelmét, hogy

omegdöbbentőek az új betegszám-adatok; 

onapjaink egyik legsúlyosabb egészségügyi-szociális-gazdasági kihívása;

oaz idős emberek godozásának-ápolásának legfőbb oka az Alzheimer-kór, ésa legtöbb ápolást igénylő Alzheimer-betegek közvetlen ápolási költségei meghaladják a szívbetegség, a rák és a stroke együttes ápolási költségeit,

·felszólítsa a kormányokat, hogy a demenciát

otűzzék napirendre; 

otegyék az egészségügyben kiemelt prioritássá

otegyék az egészségügyi alapprogramok részévé; 

onyújtsanak minőségi szolgáltatásokat

obiztosítsák az új kezelési módok igénybevételének lehetőségét; 

otámogassák a kutatást. 

A Magyar Alzheimer Társaság azt a további üzenetet kívánja még eljuttatni minden érintetthez, hogy 

oemberfeletti küzdelmükkel nincsenek egyedül

onem adtuk fel a magasabb, legalább 70%-os gyógyszertámogatásért 6 év óta folytatott küzdelmünket, 

oúj ombudsmani vizsgálatot kérünk az ápolási díj minimálbér szintre emelésére,

otovábbra is szorgalmazzuk az országos demens napközi-hálózat kiépítését,

o„hegyeket megmászva és megmozgatva” is folytatjuk az Alzheimer-kórban és más demenciában szenvedők alkotmányos és törvényes jogaikért évek óta vívott küzdelmünket: emberi jogaikért, emberi méltóságukért, esélyegyelőségükért, diszkriminációjuk ellen.

Magam is jól tudom, hogy mindannyiunknak megvan a maga „Kilimandzsárója”.

Életünk során valamennyiünknek hegyeket kell megmásznunk, hogy elérjük céljainkat. Lehet az szakmai cél, közcél vagy személyes célok, a legkielégítőbb mindig az, amelyik a legnagyobb kihívás elé állít.

Egy ilyen kihívás mindig jó alkalom arra, hogy jobban megismerjük önmagunkat, közelebb kerüljünk nemes célokhoz, olyan ügyekhez és annak érintettjeihez, amelyek mindannyiunk számára fontosak lehetnek a jövőben.

Kedves Barátaim! Kedves Ismerőseim! 

Arra kérlek benneteket/kérem Önöket, hogy lehetőségeitekhez képest, 1.000 vagy néhány ezer forinttal támogassátok azon törekvésünket, hogy az Alzheimer-kór 100. évfordulója alkalmából, a 6. Alzheimer Világnapon (szept. 21.) megjelentethessük magyarul is a Class Health kiadó „Alzheimer-kór és a demencia egyéb fajtái” c. kézikönyvét.

A támogatásokkal egyúttal ahhoz is hozzájárultok/hozzájárulnak, hogy Magyarország megítélése a Világcsapatban, és ezáltal az egész világban is ugyanolyan pozitív legyen, mint a többi országé, ahol az Alzheimer-kórt, mint az egyik legsúlyosabb egészségügyi problémát, a társadalom tagjai már régóta és jelentősen támogatják, hiszen már ma is sokunkat érint vagy érinteni fog a jövőben. 

Meggyőződésem, hogy eme felbecsülhetetlen értékű könyv, nem csak az Alzheimer-kórban és más demenciában szenvedők gondozó családtagjainak lesz hasznos kézikönyve, hanem segít a rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek és a téma iránt éppen csak érdeklődőknek is megérteni mind magát a betegséget, mind a beteg megváltozott és szokatlan viselkedését, és azt a súlyos élethelyzetet, amelybe emberek sokaságát sodorja hosszú évekre a gyógyíthatatlan kór.

Törekvésünk megvalósulásához kérem a nagylelkű támogatásotokat/támogatását. Még a legapróbb összeg is fontos számunkra, hiszen lehet, hogy éppen ez hiányzik ahhoz, hogy megjelentethessük a kézikönyvet, és ezáltal a lakosság széles köréhez eljutathassuk a legteljesebb körű információkat az emberek százezreinek életét gyökeresen megváltoztató betegségről. 

Ne feledjük, hogy mi magunk sem és szeretteink sincsenek védve az Azheimer-kór támadásával szemben! 

Meggyőződésem, hogy a támogatások önmagunk és mindannyiunk javát is szolgálják.

Társaságunk elérhetőségei és bankszámlaszáma, amelyre lehetőleg mielőbb várjuk a felajánlott támogatásokat:

FELEDÉKENY(Alzheimer-kórral ésmás emlékezetzavarral élő)

EMBEREK HOZZÁTARTOZÓINAK TÁRSASÁGA 

Levélcím:Himmer Éva,1122 Budapest, Csaba u. 7/aInfovonal:214-1022

E-mail:ehimmer@axelero.hu

Adószám:18097072-1-43 KSH azonosítószám: 18097072913352901

Bírósági nyilvántart. szám: Pk. 60.646/1999 Közhasznúsági végzés bírósági száma: 7. Pk. 60.646/1999/2

Számlavezető pénzintézet: Hatvan és Vidéke Takarékszövetkezet(1122 Budapest, Krisztina krt.19.)

Számlaszám:62100229-15600132

Bank Swift Code:TAKBHUHB 

Account Number:HU37-6210-0229-1560-0132-0000-0000

Tel:(36)-06-1-225-0970

Adománya személyi jövedelemadó kedvezményre jogosít, amelyről adóigazolást küldünk!

Kérem szépen, küldjétek/küldjék tovább a levelemet barátoknak, ismerősöknek, szülőknek és rokonoknak is, hogy minél többen támogathassák a közös ügyet! Hiszen mindannyiunkon múlik!

Budapest, 2006. augusztus 27.

Az Alzheimer-kór áldozatai és családtagjai nevében, köszönettel:

Himmer Éva
(06-30-281-9139)