Akácos Udvar - Belső-Erzsébetvárosi Gondozó és Szolgáltató Központ

Cím: 1013 Budapest, Akácfa utca 61., Intézményvezető: Kardos Anna, Tel./Fax: 342-9576
E-mail: gkp576@mail.inext.hu
Központi szám: 322-5084 -  Büti István
Klubvezető: Szatmári Anna - 343-1035
Kulturális szervező: Teknős Zsóka - 343-1035

1. sz. Gondozási Központ, Bp. VII. ker. , Akácfa u. 61., Tel: 322-5084; E-mail: gkp576@mail.inext.hu
1. sz. Idősek klubja

Az intézmény filozófiája az, hogy átmenetileg, vagy tartósan segítse az itt élő időseket és rokkantakat abban, hogy saját lakókörnyezetükben maradhassanak mindaddig, amíg ezt ők igénylik, és ott kaphassák meg mindazokat, amelyek segítenek a mindennapok könnyebb elviselésében. Ezeket a szolgáltatásokat mutatjuk be.

Helyi programok

Kerámiakészítés, kézimunkázás, festés, sütés-főzés, receptcsere, karácsony, húsvét, születés- és névnapok közös megünneplése, vetélkedők, bolhapiac, zenés-táncos délutánok, közös éneklés, mulatságok, farsang, bálok, filmvetítések, ismeretterjesztő előadások, orvosi tanácsadás, egészségnevelő előadások, terápiás foglalkozások.

Külső programok

Tavaszi-őszi szervezett gyógyüdülés, közös kirándulások autóbusszal a fővárosban és vidéken, látogatások a főváros és a vidék más idősek klubjaiban, közös séták (Városliget, Duna-part), közös múzeumi és színházlátogatások kedvezményes jegyekkel. A programok összeállítása az idősek igényei szerint történik. A közös élmények átélése erősíti a kapcsolatokat, és az idősek oda is eljuthatnak, ahova már nem vállalkoznának elmenni egyedül.

Szociális étkeztetés

Klubjaink éttermeiben étkezést biztosítunk, ahol normál, kímélő és cukorbeteg étrend közül lehet választani. Igény esetén az ebédszolgáltatótól önköltségi áron süteményt, tortát is lehet vásárolni. Az ételért és a házhozszállításért - jövedelem alapján - térítési díjat kell fizetni.

Házi segítségnyújtás

Saját lakásaikban nyújtunk szolgáltatásokat időseknek, rokkantaknak, betegeknek, egyedülélőknek, segítünk a személyes és a lakókörnyezet tisztántartásában a következők biztosításával:

- testi higiénia (segítés a tisztálkodásban, bőrápolás, hajápolás, körömápolás);
- személyi szükségletek (gyógyszerbeszerzés, eszközök javíttatása);
- ügyintézések ( hivatali ügyekben meghatalmazással eljárunk) 

Házi betegápolás- szakápolás

A házi szakápolás a háziorvos vagy a szakorvos elrendelésére történik. Rehabilitációs részlegünkben komplex ellátást nyújtunk: házi szakápolást általános betegápolással és házi segítségnyújtással együtt. Így ez a szolgáltatásunk kiválthatja és lerövidíti a kórházi tartózkodást, a családot is tehermentesíti. Indokolt esetben az otthoni betegápolás része lehet orvosi javaslat szerinti otthoni gyógytorna, gyógymasszázs és logopédiai foglalkozás. A szakápolást aktív korban lévő és családban élő betegek részére is tudjuk biztosítani.

Egészségügyi szolgáltatások

A klubokban hetente egyszer orvosi tanácsadás: vérnyomásmérés, gyógyszerellenőrzés, testsúlymérés, évi egyszeri kihelyezett szűrővizsgálat (vércukor, koleszterin ) van.

- Gyógytorna
- egyéni és csoportos formában,
- a tornateremben illetve a saját lakásban,
- szakorvosi konzultáció és tanácsadás igényelhető.
- Gerontológiai torna
- speciális, időseknek kidolgozott mozgásgyakorlatok,
- Agyvérzés utáni stroke-torna
- speciális torna, nem csak kerületi lakosok, és nem csak nyugdíjasok részére.

A gyógyászati segédeszköz raktárban összegyűjtjük és tároljuk a használaton kívüli segédeszközöket, melyeket indokolt esetben bérbe adunk, vagy cserébe más eszközt átveszünk. A kölcsönzés térítésmentes.

Szociális szolgáltatások

A kerület idős lakosai részére igénybe vehető szolgáltatások az intézményekben:

- Mosoda - ruhák, ágyneműk tisztítása, vasalása;
- Varroda - ruhák javítása, varrása, apróbb átalakítások;
- Fodrászat;
- Kozmetika - csak idősek részére, önköltségi áron;
- Manikűr, pedikűr - idősek részére, önköltségi áron. A fodrász, pedikűrös indokolt esetben házhoz is megy.
- Tisztasági fürdő- minden reggel 9 óráig.

Szociális raktár

Minden állományt (bútor, háztartási eszköz, ruhanemű) köszönettel átveszünk, rendbe hozatjuk, és az igénylők részére akciós vásárokat tartunk, illetve a helyrehozott eszközöket, ruhaneműket a hajléktalanok, szegények, rokkantak térítésmentesen elvihetik.

Szociális szaktanácsadás

Jogtanácsadás

- Tanácsadó szolgálat
- Családvédelem, lakásügyek, elhelyezés szociális intézményekben, életjáradék, tartási szerződés, végrendelkezés.